Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2013 14:06 - Лечебните свойства на дивите кестени
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 12575 Коментари: 0 Гласове:
0



Лечебните свойства на дивите кестени

http://infoobzor.net/index.php?option=com_content&view=article&id=7389%3A2013-09-17-12-18-29&catid=38%3A2011-02-07-21-51-24&Itemid=69

 Написано от Петя Благоева
 Вторник, 17 Септември 2013 15:04



В парковете все още има паднали кестени. Какво правим с тях когато ги видим, най-често ги заобикаляме, ритваме или просто подминаваме без да им обърнем внимание. Замисляли ли сте се каква сила има в тези малка на пръв поглед, кафяви топчета завити в бодлива опаковка. Конският кестен е широко разпространен в цяла Европа и не случайно е едно есенно богатство, съхранило в себе си цялата слънчева енергия на лятото. Кестенът е не само източник на положителни емоции, но и мощно лекарство. От години народната медицина препоръчва кестени при различни заболявания, вместо лекарства. В състава им се съдържат такива полезни вещества, като минералите калий, фосфор и магнезий, витамините – А, С, В1, В2, В3, микроелементите – мед, флуор и силиций. За съжаление те са отровни и не могат да се консумират, но за сметка на това, могат да се изготвят много препарати срещу различни болежки.

 

- Балсамът от див - конски кестен е идеален за уморени и отекли крака и крака с разширени вени. Съдържа екстракт от див (конски) кестен , камфор, розмарин, арника, ментол и етерични масла. Бързо премахва болките предизвикани от умора, травми, оток, както и ревматични болки.

-Болки в ставите
Ситно се настъргват диви кестени, подбрани един по един, за да се отстранят ония, чиято обвивка е наранена (пукната). Настъргани се слагат в буркан, в който се налива догоре камфоров спирт. Съдът се затваря херметически и се оставя на прозореца на слънце или ако времето не е подходящо, до гореща печка. На 6-ия ден бурканът се отваря, към кестените се прибавя 1 чаена лъжичка нишадър и 1 чаена лъжичка рафинирана сяра (от аптеката). Съдът отново се затваря херметически и се оставя да отлежи още 2 дни, като няколко пъти се обръща за пълно размесване на съдържимото. На 7-ия ден в него се поставя и лъжичка терпентин (от аптеката). Болните стави се намазват с разтриване.

- Укрепва косите, помага против запек и косопад, стомаха, засилва растежа на костите.
Средата на половин типов хляб (брашното е от цялото зърно) се разронва в чиния, поръсва се с чаша вкисната боза, с чаша отвара от орехови листа (6 орехови листа врят половин час в 1 л вода), прибавя се чаена лъжичка сода бикарбонат. Всичко това се омесва добре като тесто, оставя се половин час, след това се прибавят 5 супени лъжици ситно настъргани кестени с корите. Слага се на главата като шапка в тензух, завързва се отгоре с вълнен шал и се държи цяла нощ.

- действат противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас и др. За външно мазане се препоръчва следната рецепта: кестените се обелват, счукват и поставят в ракия. Съотношението на плодовете към алкохола е 2:10. Полученият извлек се прилага за разтриване. Чрез лабораторни експерименти е доказано, че кестените укрепват капилярите. Намаляват вискозитета на кръвта, нормализират болестно увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби.

- кървящи хемороиди те оказват добър лечебен ефект. В такива случаи се препоръчват бани с вода, в която са врели кестени заедно с обвивката. Под влияние на такава вода хемороидалните възли бързо се успокояват и намаляват по обем, като болестните явления стихват и напълно изчезват.

- Екстрактът от конски кестен се използва при атеросклероза, разширени вени и тромбофлибит.

- навяхване, контузии и подкожни кръвоизливи.

-Кестеновото брашно, разбъркано с вода, е чудесен пластир при подагра и ревматизъм.

- Главоболие, нервност, неспокоен сън- необходими са няколко кестена под възглавницата, но не повече от 10, защото може да имате голям прилив на енегрия, който не е много здравословен.

Наследници на Петър Димков казват, че той непрекъснато носел в джобовете си по няколко кестена. Бил убеден в благотворното им влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.



Тагове:   диви,   кестени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705064
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031